Selecteer een pagina

Een tijd geleden heeft onze Muziekcommissie deelgenomen aan een prijsvraag. Ze stuurden onderstaande mail naar Crimick Productions.
Dat is super uitgepakt, lees en geniet! Super initiatief dames!

“Als lid van de muziekcommissie op zoek naar nieuwe muziek voor ons ‘beginnende’ damesdweilorkest ZusSjan uit Mook, kwam ik op jullie (overigens geweldige) site de prijsvraag tegen. Waar komt het woord ‘Dweilorkest’ vandaan. Dat maakte me nieuwschierig naar het antwoord…

Na dit gevonden te hebben ben ik het natuurlijk aan alle andere 21 meiden van ZusSjan verplicht mijn best te doen die gratis arrangementen te gaan winnen

In het noorden van het land waar veel schaatswedstrijden plaats vinden, wordt nog wel eens ten onrechte gedacht de naam ‘dweilorkest’ betrekking zou hebben op de dweilpauzes tijdens de schaatswedstrijden, waarin tijdens het dweilen van de ijsbaan muziekkapel het publiek bezighoudt.

Maar in Brabant (in mindere mate ook in Limburg), was (en is) het gebruikelijk om tijdens carnaval van café naar café te lopen, dit gebeurde onder de begeleiding van muziek door kleine carnavalskapellen. Dit lopen van café naar café werd natuurlijk na een aantal cafe’s al snel ‘dweilen’ (zwalken, doelloos, dronken op straat rondzwerven). Zo ontstonden de termen ‘dweilband’ en ‘dweilorkest’.

Het woord ‘Dweilorkest’ komt dan ook van de term ‘dweilen’, in de zin van ‘doelloos, dan wel dronken op straat rondzwerven’….

Wellicht overbodig om te zeggen dat we nu natuurlijk allemaal wel met een doel ‘dweilen’….”

Vriendelijke groeten,
Margareth Kreeftenberg
Muziekcommissie ZusSjan uit Mook

Afgelopen week kregen we reactie:
Gefeliciteerd!!!
Jullie hebben het goede antwoord gegeven op onze prijsvraag 2011 (Zie onderstaande mail). De prijs is; 22 nummers naar keuze uitzoeken. Laat ons weten welke 22 nummers het gaan worden en wij zullen het in orde maken.

Namens Crimick Productions groetjes van Mic.